Alternativ version av Sankta Lucia 2016

Alternativ version av Sankta Lucia 2016

För några veckor sedan var vi några människor som ville förändra. Vi ville arbeta aktivt för att bidra till lokal integration, en förbättrad asylpolitik och för att göra höstmörkret lite ljusare i allmänhet. Några tillfällen bokades in och människor bjöds in. Vi sågs på en allmän mötesplats för ungdomar, fikade och sjöng tillsammans. Det var roligt. Det kändes meningsfullt. Människor möttes och såväl vart en har fötts någonstans, som ålder eller liknande irrelevant faktor var det ingen som brydde sig om.

Eller jo. En sak talade vi om. Att vissa av oss i rummet inte ansågs fullvärdiga medborgare av den svenska byråkratin. Det samtalet ledde så småningom till att vi blev en del av ljusmanifestationen som nätverket #vistårinteut arrangerade den 24e november. Det var en härlig stämning den kvällen. Många facklor i leden och gripande privata öden som berättades från scenen. Känslan av hoppfullhet spred sig i luften. Det kändes som att vi faktiskt skulle kunna vända den här höstens oerhört sorgliga tendens vad gäller svensk asylpolitik. Föga anade vi då att publicerandet av den här alternativa versionen av Sankta Lucia skulle kännas så sorgligt.

För den här dagen känns som den svartaste på länge. Hur är det möjligt att ett land kan förändras så mycket på så kort tid? Hur kan en tidigare så stark ådra av humanism så plötsligt vara bortblåst? Vi vägrar att tro att det är så enkelt och att ge upp är helt enkelt inget alternativ. Låt oss därför fortsätta sjunga den här versionen av Sankta Lucia till dess att det här landet får en human och rättssäker asylpolitik igen. Tillsammans kan vi vända den här skutan!
#vistårinteutmenslutaraldrigkämpa

Stort tack till:
-ABF som gjorde dokumentationen möjlig.
-All personal på mötesplatsen, alla ungdomar och vuxna som sjöng, samt övriga stjärnor som bara engagerade sig, tog del och hjälpte till under dagen.
-Tilde Hjelm som dokumenterade och givetvis till den mest aktuella rörelsen just nu, #vistårinteut

Stadsvandring i ett soligt Mellerud

Stadsvandring i ett soligt Mellerud

Kultur 4ür Göteborg 2016

Kultur 4ür Göteborg 2016